I dag mødes vi alle 3 på en institution for voksne med funktionsnedsættelse, for at filme Karl Ejnar.
Karl Ejnar (anonymiseret) er en mand på 84 år med betydelig funktionsnedsættelse. Karl Ejnar har hele sit liv været institutionsanbragt, og har igennem sin barndom og opvækst ikke haft den afgørende moderlige omsorg, berøring og tryghed, som er så vigtigt for ethvert barn. Han har udviklet taktil skyhed, og kan derfor ikke lide at blive rørt ved. For ham føles berøring som smerte, som om huden brænder når man røre ved ham.
Vi filmede en situation med pædagogisk massage. Anny har i en længere periode masseret Karl Ejnars føddet, da dette er den eneste del af kroppen hun må massere. I starten tillod han det ikke, men som tiden er gået, er han er blevet vant til hende. De har dannet et tæt relation, hvor de sammen har opbygget tillid og tryghed til hinanden.
Vores observationer gennem forløbet, var givende. Vi så hvordan KB i første omgang gennem sine lyde og kropssprog gav udtryk for, at han ikke rigtig ville deltage i forløbet, og hvordan han sidenhen sad helt salig i lænestolen, mens Anny masserede hans fødder. Han strakte selv fødderne frem, da hun spurgte om hun måtte massere hans fødder. Hans ansigtsudtryk ændrede sig da musikke begyndte at spille, og hans lyde blev milde og beroligende under forløbet. Til sidst var han ved at glide ned af lænestolen, fordi han var så veltilpas og afslappet. Da forløbet var slut, og Anny skulle hjælpe ham tilbage i sin kørestolen, kunne man tydeligt høre på hans lyde, at han var utilfreds. Han vil vist godt have haft noget mere massage og hygge.
Denne form for massager er kun den spæde start på et lang forløb. Et forløb hvor man kan håbe på, at massagen kan påvirke den taktile skyhed, og på sigt udvikle massage til hele kroppen. For jeg mener at denne form for massage og kropslig kontakt er livsgivende og kan give brugeren med funktionsnedsættelse livsvilje og en sunder kroplighed. Denne sundhed kan gør livet bedere for brugeren og give bedere arbejdsforhold og betingelser for personalet.
Hej Liselotte, Caarsten og Anette,
SvarSletSå fandt ejg jeres blog, tak for link, Liselotte!
Hvis I gerne vil gøre det nemt for potentielle læsere at finde den, er det nok en god ide at linke tydeligt fra hver jeres individuelle blogs.
Det kunne også fremme kommunikationen, hvis I i en tekst-gadget i øverste højre hjørne skriver, hvem I er, og hvad jeres formål med bloggen er. Så forstår man bedre jeres indlæg. :-)
Iøvrigt lyder set som et spændende projekt, som jeg glæder mig til at høre mere om. :-)